Verduurzaam jouw meest gedragen items

Ik ben nooit een sportschoolmeisje geweest. Tijdens mijn middelbare schooltijd moesten we verschillende sporten proberen en heb ik voor het eerst de binnenkant van een sportschool gezien. Dat heb ik denk ik drie kwart jaar volgehouden. Vervolgens was mijn tweede keer een paar jaar erna, toen ik dacht via Groupon een goede deal te hebben gescoord voor de sportschool een stukje verderop in Utrecht. Maar om daadwerkelijk te profiteren van de korting moet je wel gaan.

Om toch wat lichaamsbeweging te krijgen, besloot ik vijf jaar geleden met een vriendin mee te gaan naar yoga. Liefde op het eerste gezicht was het niet. Ik vond het veel te zweverig en geloofde niet dat dit mij nu echt in shape ging houden. Maar om de een of andere reden hield ik vol. En een liefde is het nu zonder twijfel.

Zeker drie keer per week sta ik in de yogaschool op mijn mat en ook thuis probeer ik wat oefeningen te doen. Zoals alles wat ik vroeger kocht, moest ook mijn sportkleding zo goedkoop mogelijk zijn. Dus het was een legging van de H&M die ik in de sale voor een tientje scoorde, met wat sporttops van de Lidl. Ik hoef je niet uit te leggen dat dit niet een hele duurzame keuze is. Zelfs toen ik het knopje in mijn hoofd al om had gekregen dat je voor duurzame mode best wat meer uit mag geven, vond ik het moeilijk om dit ook voor sportkleding te doen.

Totdat ik me besefte dat, naast mijn pyjama, mijn sportkleding waarschijnlijk mijn meest gedragen items zijn. Hoe leuk ik een jurkje ook vind, ik doe het niet elke week aan. Maar mijn yoga outfit draag ik, als ik mijn vriendje kan overtuigen nog heel even te wachten met het wassen van zijn fietskleding zodat mijn yogakleren er ook bij kunnen, soms twee keer per week. Juist in deze outfit mocht ik van mezelf iets meer investeren en dus ook kiezen voor duurzame sportkleding. Vandaar dat ik koos voor een fijne Silvertech legging van Organic Basics via WatMooi. Het fijne aan Organic Basics is dat ze alleen in Europa (en Turkije) produceren, zonder kinderarbeid en onvrijwillige dienstbetrekking, maar wel met goede lonen.

Daarnaast zit de legging zelf zo veel beter dan die niet zo duurzame sportkleding van de H&M. De Silvertech is gemaakt van gerecycled nylon en past als een tweede huidje. Hij heeft al menig downward facing dog meegemaakt en bleef al die keren perfect zitten. Dit was zeker de investering waard!

Mijn duurzame kledingtip is dan ook: begin bij de items die je het meeste draagt. Draag jij bijvoorbeeld elke dag een regenjas? Investeer dan in een duurzame regenjas. Of moet je voor je werk elke dag een schort voor? Zoek dan daar naar een sustainable optie. Juist doordat je het zo vaak aan hebt, is het dat beetje extra geld dubbel en dwars waard. Ander pluspluntje: elke keer dat je het aanhebt, word je even herinnerd aan de goede keuze die je hebt gemaakt. En om dan toch zelf een beetje zweverig te worden: a happy mind is a happy life.

Benieuwd naar wat duurzame inspiratie? Check mijn favoriete sustainable fashion items op de Shop Inspiratie pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *