Cleaning out my closet

Mijn kast (en het opruimen daarvan) blijft een heikel puntje in mijn leven. Door de jaren heen heb ik ontzettend veel fast fashion items verzameld, die maar net in twee grote Ikea kasten passen, netjes colour coordinated, met uitschuiflades voor mijn schoenen. Aan de ene kant laat ik het vol trots aan vriendinnen zien als ze bij mij thuis komen. Aan de andere kant schaam ik me voor mijn kast. Het voelt vreselijk oppervlakkig, alsof ik geen controle heb (waarvan ik ook niet weet of ik het heb op dit gebied, maar het schrijven van die blog ben ik al heel lang aan het uitstellen).

Ik probeer al jaren mijn kledingkast te minimaliseren. Het vervelende is dat veel van de meestgebruikte trucjes bij mij niet werken. Zo heb ik geprobeerd om aan het begin van het jaar alle hangers één richting op te hangen en van de items die je draagt de richting te veranderen. Op deze manier zou je aan het eind van elk seizoen heel makkelijk moeten kunnen zien wat je niet draagt en wat je dus uit je kast kunt halen. Het probleem bij mij is echter dat ik heel veel dingen draag. Op mijn vorige werk grapten ze wel eens dat ze mij niet één keer in dezelfde outfit hebben gezien. Ik heb daar een jaar gewerkt, dat zegt genoeg denk ik. Ik besloot alles wat ik gelezen had los te laten en mijn eigen theorieën te formuleren. Twee dagen lang heb ik mezelf in mijn inloopkast opgesloten, alles vier keer in mijn handen gehad en hoewel ik nog steeds een joekel van een kast heb, is het me daadwerkelijk gelukt er spullen uit te halen. Hoe? Door mezelf de volgende vragen te stellen.

De checklist:

 • Voel jij je in elke situatie comfortabel in dit item?
  Ik heb heel veel extravagante items die ik prima op mijn werk kan dragen, omdat ik in de mode werk en iedereen wel wat gewend is. Maar zodra ik in mijn verenjurk met pofmouwen “de normale wereld” in ga, voel ik me veel te overdressed. Wat inhoudt dat ik mijn excentrieke items minder vaak draag, omdat ik in die outfit niet vanuit werk meteen door kan naar een etentje, maar eerst naar huis moet om me om te kleden. Hoog tijd dus om een aantal van die items een tweede huis te geven.
 • Voel jij je instant fantastisch in dit stuk, of is het meer een handig item om er bij te hebben?
  Vanuit mijn minder duurzame periode kocht ik alles wat los en vast zat, en vooral alles wat goedkoop was. Hierdoor hingen er ongelofelijk veel kledingstukken in mijn kast die prima waren, maar net niet fantatisch. Een slangenprintjurk van de Zara, waar niets mis mee was, maar die er ook niet bepaald uitsprong bijvoorbeeld. Ik heb hem al die tijd nooit weg gedaan omdat hij me best leuk stond en hij nog hartstikke mooi was. Maar omdat ik me er nooit fantastisch in voelde, greep ik toch vaker naar een item dat dit wel deed. Pas als alles in de was zat, ik geen outfits wilde herhalen of ik heel erg haast had, kwam deze jurk een keer van de hanger. Weg ermee dus.
 • Vergelijk het item met de andere kledingstukken in je kast. Heb je iets vergelijkbaars wat je beter staat of wat je eerder zou pakken?
  Ik had ongeveer vijf zwarte jurkjes in mijn kast hangen. Ze verschilden allemaal wel van elkaar: de een heeft een luipaard bedrukking, de ander was juist effen, de volgende had een mooie a-lijn snit. Maar uiteindelijk heb je altijd wel een favoriet. En ook al verschillen ze van elkaar, ik ga ook niet vijf dagen achter elkaar een zwart jurkje dragen. Dus kies er één en haal de andere vier uit je kast.
 • Zit het comfortabel?
  Hoeveel stukken ik wel niet uit mijn kast heb gehaald die eigenlijk niet lekker zitten of totaal niet praktisch zijn. Ik houd van de jurkjes van &Other Stories, maar negen van de tien keer kan ik mijn haren niet in een knotje leggen, omdat de mouwen zo strak zitten dat ik mijn handen niet boven mijn hoofd uit krijg. Of is het van een stofje gemaakt waarvan ik ontzettend ga zweten. Of is het toch iets te kort. Met andere woorden, ik voel me er gewoonweg niet prettig in. Bye bye!
 • Kan je het combineren? Of past het eigenlijk maar bij één ander item uit je kast?
  Volgens mij hebben we allemaal wel zo’n item in de kast liggen waarvan je echt niet weet wat je er op zou moeten dragen. Je hebt wel één trui die er leuk op staat, maar daar blijft het dan ook bij. Als het echt een parel is, kan je overwegen om er iets bij te zoeken wat goed matcht. Maar het is natuurlijk duurzamer om niets nieuws te kopen en dit item een tweede leven te schenken.
 • Past het/de kleur bij jóú?
  Dit is mijn main valkuil. Ik zie een outfit op instagram bij iemand en dat staat diegene zo fantastisch dat ik het ook koop. En alhoewel ik het dan ook fantastisch vind als ik het uiteindelijk thuis heb, hingen er veel items in mijn kast waarvan ik heel graag zou willen dat het me stond of dat het bij mij paste, maar dit helaas niet deed. Bijvoorbeeld de bermuda shorts trend. Love it! Met een mooie oversized blazer erop, loafertjes eronder, fantastisch. Maar deze preppy stijl past gewoon niet bij mij. Net zoals de kleur fuchsia. Ik hou van deze kleur, maar elke keer dat ik mezelf erin terugzie op een foto ben ik toch niet happy. Ik heb nog wat stukken apart gelegd om te kijken of ik ze eventueel kan verven, maar verder moet ik mezelf niet meer voor de gek houden en ook deze items eruit halen.
 • Is het item nog mooi? Of is het eigenlijk te afgedragen om te kunnen dragen.
  Ook hier had ik er een flink aantal van liggen. Onwijs mooie blauwe schoenen, die helaas door de zon op de neus verkleurd waren, waardoor ik ze minder snel uit de kast trok. Of een jurk waar iets te veel halen in zaten om nog met trots te kunnen dragen.
 • Is het makkelijk te wassen, of moet je het met de hand wassen/uren strijken?
  Dit was het geval met een jurkje van heel zwaar katoen. Normaal stoom ik alles, ik heb al jaren niet meer gestreken. Maar dit jurkje had zulke zware vouwen na het wassen, dat zelfs stomen niet genoeg was. Ik moest dan met een natte theedoek over het jurkje heen het item strijken. En dan ben ik liever lui dan moe, en pak ik een ander jurkje wat ik niet hoef te strijken. Ook die heb ik uit mijn kast gehaald.
 • Is het makkelijk te dragen, of moet je er speciaal ondergoed o.i.d. bij aan?
  Hoeveel witte jurken (ja, ik draag veel jurken) ik wel niet in de kast heb hangen waar per se een onderjurk onder gedragen moet worden. Of een top met een open rug waar weer een speciale bh onder moet. Die zit dan net in de was, of het is te warm om een onderjurk eronder te dragen, of die strapless bh zit eigenlijk niet zo fijn. Het kan natuurlijk zijn dat jij minder praktisch bent ingesteld dan ik, en het geen probleem vindt om het wat warmer te hebben of je onprettig te voelen in je beha, zolang je dat mooie blousje maar aan kan. Maar ik merkte dat ik toch minder snel greep naar deze items. Dus weg ermee.
 • Is het een gelegenheidsitem? Zo ja, hoeveel van die gelegenheidsitems heb je al liggen?
  Ik had een aparte sectie met “bruiloftsjurken”. Van die jurken die te net zijn om zo maar te dragen, maar fantastisch zouden staan op een bruiloft. Of kerstitems. Het is maar één keer kerst per jaar, ik heb vaak ook niet meer dan één bruiloft per jaar, dus om nou tien gelegenheidsjurken te hebben hangen, is natuurlijk niet nodig. Ik moet toegeven, dit deed me zeer. Maar toch heb ik ze op Marktplaats gezet.
 • Kan je het meerdere seizoenen aan?
  Tijdens de truc met de hangertjes de andere kant op hangen, kwam ik er achter dat ik ongelofelijk veel zomerjurkjes heb. Sommige kon ik met een trui erover ook nog in de winter dragen, maar veel waren door de zomerse print echt not done in de winter. Ook hier heb ik flink uitgedund. Want afgezien van die ene hittegolf per jaar, kan ik een spaghettiband slip dress niet heel vaak aan.

Wat er nu overblijft, zijn als het goed is alleen nog maar parels. Waar jij je goed in voelt, die je goed staan, die praktisch zijn en die je vaak aan kunt. En telkens als ik een nieuwe aankoop doe, pak ik deze lijst er bij. Hopelijk doe ik hierdoor ook geen foute aankopen meer en kan ik het opruimen van kast weer een aantal jaar uitstellen.

Benieuwd naar wat duurzame inspiratie? Check mijn favoriete sustainable fashion items op de Shop Inspiratie pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *