Tips voor een duurzame bruiloft

De zomer van 2022 stond ik voor de grootste én leukste uitdaging: een zo duurzaam mogelijke bruiloft organiseren 💍 ik zeg zo duurzaam mogelijk omdat ik me realiseerde dat het duurzamer zou zijn om helemaal geen bruiloft te organiseren. Zeker niet in Italië. Op bepaalde vlakken heb ik het mezelf gegund één dag even niet met duurzaamheid bezig te zijn. Maar ook hier paste ik mijn duurzaamheidsfilosofie toe; elke kleine stap is er eentje richting een schonere wereld. Dus bij deze wat tips 🌱

  1. De jurk. Direct na de verloving ben ik alerts op marktplaats en vinted aan gaan zetten voor bruidsmerken die ik mooi vond. Check ook vintage bruidsmodezaken. Ik ben langs @lauradols_antique_weddingdress gegaan. Uiteindelijk heb ik mijn jurk bij een tweedehands shop in Friesland gevonden. Deze jurk was voor een modeshow gebruikt en kon daarna niet meer verkocht worden. Vonden zij dan. Ik was er onwijs blij mee.
  2. Probeer zo veel mogelijk te huren. Er zijn heel veel partijen die de hele mikmak aanbieden, van stoelen tot bestek en van kaarsenhouders tot tule strikken. Action is misschien goedkoop, maar door te huren zorg je er voor dat de versiering nog een keer gebruikt kan worden.
  3. Sommige kleine versiering kun je misschien niet huren of vind je niet in jouw smaak. Check ook hier weer marktplaats. Mijn tafelloper en servetten heb ik thuis gescheurd van gordijnen. Gebruik verder zo min mogelijk plastic. De kaarsenhouders waren gemaakt van hout, de waaiertjes met onze namen van papier, de servetringen van juten touw en als decoratie hebben we wat olijftakjes van de locatie geplukt. Maar wilgentakjes in Nederland werkt ook heel goed. Voor de ceremonie kocht ik gedroogde rozenblaadjes, dus niet die plastic die je bij de action kunt kopen. Handig want deze mag je dus ook strooien zonder dat je het hoeft op te ruimen.
  4. Het boeket. Wij hebben gekozen naast de rozenblaadjes geen bloemen te gebruiken op de bruiloft. Deze moet je letterlijk na één dag weer weggooien, dat wilden we niet. Voor het boeket ben ik mijn huis doorgegaan dat volstaat met nepbloemen en heb ik een boeketje in elkaar geflanst. Dit boeket staat nu weer mooi in de vensterbank thuis. Een droogboeket is ook nog bruikbaar na de grote dag.
  5. Het eten. Natuurlijk wilden we alles vegetarisch. Zoek een cateraar die dit ook echt goed kan. Onze gasten merkten pas bij het toetje op dat ze geen vlees hadden gegeten, zo lekker was het allemaal.

  6. Kies verder zo lokaal mogelijk. In ons geval een beetje overbodig omdat we zelf allemaal een heel eind moesten rijden. Maar we zochten de band en cateraar uit in de buurt van de locatie. Op deze manier konden we toch wat uitstoot verminderen.
  7. Kijk verder zo veel mogelijk wat je thuis al hebt liggen. Ik heb geen speciale trouwschoenen gekocht, maar een paar uit de kast geplukt. Oorbellen had ik al en andere ring van @wearakind had ik al. De ketting heb ik gekocht met in mijn achterhoofd houdend dat ik het daarna ook nog kon dragen.
  8. Het gastenboek. Er zijn tegenwoordig heel veel duurzame opties. Die van ons was van @mooi_graphic_studio, met milieuvriendelijk papier gemaakt van landbouwafval.
  9. Verminder vaat en koop kleine “charms” voor aan de glazen. Iedereen mag zijn eigen charm uitzoeken en aan zijn of haar glas hangen. Zo hoef je niet constant een schoon glas te schenken, maar kun je refillen. We hadden voor onszelf speciale bruid en bruidegom glasdecoratie. We vonden ons glas altijd terug!

  10. Waar ik het meest trots op ben: de sluier heb ik zelf gemaakt. Drie volle dagen mee bezig geweest en alles met de hand, maar het is uiteindelijk exact geworden hoe ik het wilde. Ik had wat kant over van mijn jurk en dat vond ik zonde om weg te gooien. Dus heb ik het hergebruikt en op een stukje tule gezet. Die in twee punten samengebracht en tot een sluiercape geknipt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *