Lees je label

Het verduurzamen van je kast begint met het vergroten van je kennis. Als je weet welke factoren belangrijk zijn om een item duurzaam te maken, kan je duurzamere keuzes maken tijdens het shoppen door simpel het label te lezen en op zoek te gaan naar bijvoorbeeld het productieland of de gebruikte stof.

Onderzoek de footprint

Niet veel merken zijn transparant over hun productieproces, dus soms vergt het wat detectivewerk. Gelukkig zijn er genoeg merken die wel heel open zijn en juist hun best doen om de impact van een kledingstuk te berekenen en ook aan de consument te communiceren. Een voorbeeld dicht bij huis is bijvoorbeeld Studio Anneloes. Zij hebben de Footprint meter ontwikkelt waarbij je via een QR code op het hangtag kan achterhalen wat de impact van jouw item is op het milieu. Zo was er voor mijn Snoopy leopard dress 696 liter water, 11 kilo CO2 en 57.000 KWH elektriciteit nodig. Daarnaast is het jurkje gemaakt van Travel kwaliteit, ook wel bekend als Sensitive Fabrics. Deze stof wordt in Italië gefabriceerd (minder uitstoot!) door EUROJERSEY, een bedrijf dat zich focust op duurzaam produceren door het verminderen van water, energie en CO2-uitstoot. Daarnaast heeft Studio Anneloes een onderzoek gedaan onder haar eigen klanten over de duurzaamheid van deze stof. Wat blijkt? De items gemaakt van Travel kwaliteit gaan 3,73 jaar mee (versus 2,01 jaar van een “normaal” item). Super fijn dat zij al deze gegevens op een rijtje hebben gezet, dan kan de speurhond thuis blijven en is er extra tijd over om de neuzen tussen al die mooie items!

Waarom zijn deze factoren nu belangrijk voor de duurzaamheidsgraad van een kledingstuk?

Water

Een eerste aspect wat een item minder duurzaam maakt is de hoeveelheid water die nodig is om het item te fabriceren. Katoen klinkt, doordat het een natuurlijke stof is, heel duurzaam. Maar wist je dat er voor het verbouwen van één kilo katoen 20.000 liter water nodig is? In dat opzicht scoort katoen dus niet heel hoog op de duurzame meter. En niet alleen bij het verbouwen van de grondstoffen is waterconsumptie belangrijk. Ook bij het verven van stoffen komt veel waterverspilling kijken. Hoe groot fan ik zelf ook ben van printjes, het is dus verstandiger te kiezen voor een kledingstuk dat niet of duurzaam geverfd is.

CO2

Naast water is de CO2 uitstoot een belangrijke factor die bijdraagt aan de duurzaamheid van kleding. Bij het produceren van één t-shirt gemaakt in polyester komt er 5,5 kg CO2 vrij. Voor hetzelfde katoenen t-shirt is dit slechts 2,1 kg. Kijk voordat je een item koopt ook goed op het label waar een item is geproduceerd. Veel kleding wordt in China gefabriceerd en moet naar Europa worden getransporteerd. Daar komt natuurlijk een hoop CO2 bij vrij. Kies liever voor een merk dat binnen Europa produceert. Een bijkomend voordeel is dat er in Europese landen strengere wetgeving is wat betreft werkomstandigheden en je dus twee vliegen in één klap slaat.

Levensduur

Dit onderdeel van het verduurzamen van je kast is iets waar jij zelf direct profijt van hebt. Je kunt namelijk ook in overweging nemen hoe lang een kledingstuk mee gaat. Hoe langer jij er plezier van hebt, hoe minder nieuwe kleding je hoeft te kopen. Heel duurzaam, en voor je portemonnee ook fijn! Denk bijvoorbeeld aan leren items, die vrijwel onverwoestbaar zijn. Wil je, net als ik, het produceren van leer niet aanmoedigen, ga dan voor tweedehands leren items.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *