Marie Kondo je Instagram

Ken je Marie Kondo niet? Geen probleem, je hoeft geen ellenlange docu’s te kijken of langdradige essay’s door te spitten voordat je deze eerste stap kunt zetten. Ik moet ook eerlijk zeggen dat het mij nog steeds niet is gelukt een aflevering van Marie Kondo te zien. Who cares? In plaats van weer achter Netflix te kruipen om dit van mijn lijstje af te kunnen strepen, besteed ik mijn tijd liever aan een eerste stap richting een duurzame kledingkast te construeren die voor mezelf haalbaar lijkt. Om meteen al mijn kleding de deur uit te doen en nooit meer iets te kopen zie ik niet zo zitten. Maar die eerste stap moet wel gezet worden. Vandaar dat ik uitkwam bij opruimgoeroe Marie Kondo.

Waarmee ik niet wil zeggen dat je je moet ontdoen van Instagram (of andere sociale media). Want laten we eerlijk zijn, wie kan er tegenwoordig nog zonder social media? Bovendien denk ik dat Instagram juist kan bijdragen aan een duurzamere mode industrie. Dus, verwijder niet je Instagram, maar kijk wel eens met een kritische blik naar wie je nu eigenlijk volgt. Ontvolg accounts waarvan je weet dat ze niet duurzaam bezig zijn, en waarvan jij weet dat je de verleiding niet kan weerstaan toch iets te kopen. Dag Zara, Asos en H&M in mijn geval. Vervang deze accounts met duurzame merken of sustainable bloggers. Niet alleen is het leuk om tips te krijgen van anderen en daar nieuwe energie op te doen, ook maakt het het “nee” zeggen een stuk makkelijker. Je hoeft tenslotte minder vaak nee te zeggen, omdat je simpelweg de prikkel niet meer krijgt van die nieuwe collectie of nog erger, de sale die net gestart is. Wat niet weet, wat niet deert!

Dit betekent trouwens niet dat je hele feed meteen groen hoeft te zijn. Ik begin ook klein. Vandaag heb ik een aantal duurzame accounts toegevoegd (Hoi @project_cece, @studiojux en @alchemist_fashion) en in ruil daarvoor een aantal van de “slechtste” grote spelers verwijderd. Maar mijn favoriete accounts zoals die van Jeanette Madsen en Emili Sindlev, die niet per se heel sustainable zijn, heb ik nog even laten staan. Doe wat voor jou goed voelt, anders houd je de challenge niet vol.

P.S. schrijf je ook uit voor alle nieuwsbrieven, dit is weer een prikkeltje minder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *